Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 09:34 - На гости на Неси в Шотландия :)
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 6313 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 14.03.2012 13:58


Единбург, езерото Лохнес и Северната част на страната. Всички места излъчваха същата вълшебна аура, която ме завладяваше и при разходките из Ирландия. Древна страна, с дълга и кървата история, с много култура и прекрасни хора - представям ви Шотландия....

„Единбра”
(от шотландски келтски) е вторият по големина град в Шотландия след Глазгоу. Населението му е 500 хиляди, а на цяла Шотландия – 5 милиона.
Градътimage се състои от нова и стара част, като новата е построена от кралското семейство. Те решават да се преместят, защото старата част става прекалено пренаселена, и както гидовете ни разказаха – носела се е смрад от езерото, намиращо се точно пред градската стена, в което са се отичали фекалиите. В миналото не е имало канализация и затова са били определени точно 2 кръгли часа от деня, в които гражданите могат да изхвърлят гърнетата си през прозореца, като преди това са се провиквали за да проверят дали има някой под него. От там, понеже градът е построен на хълм, течностите се стичали в това езеро, но не след дълго целия град миришел лошо при всеки повей на вятъра от тази посока. Затова шотландците решили да спрат тази практика и след като изчистили платото на езерото построили на негово място най-красивия парк в града. Паркът се поддържа и до днес (и няма никакви лоши миризми).
Интересен факт е, че въпреки, че не са имали модернimageите ни технологии за строителство, шотландците са строили сгради с над 8 етажа. Богатите са живяли на ниските етажи, защото иначе е трябвало да се катерят по стълбите до високите, където били бедните. Причина за високите строежи е, че старият град е базиран на два неактивни вулкана съответно релефа е различен в различните части.
По-голямата част от града се състои от малки хълмове. На върха на един от тях (неактивен вулкан) е построен Edinburgh castle, което е и най-известната забележителност в града. Замъкът може да бъде видян от всяка част на града. Понастоящем, той е дом на шотландските войници, както и военен музей. В миналото замъкът е бил дом на кралското семейство, както и резиденция на английските крале. Днес резиденцията на кралицата е в друг замък, в края на главната улица Royal Mile.
На другия хълм(вimageулкан) е построен Carlton Hill с обсерватория и паметници, включително и на английския генерал Нелсън, който е спечелил битката при Трафалгар.
Повечето от сградите в града са построени в готически стил. По времето когато е строен, новият град е обявен за архитектурен феномен, тъй като погледнати отвисоко сградите формират интересни геометрични форми.

Най-високия паметник е Scots monument, който може да бъде изкачен от всички ентусиасти, но има 287 стълби и стълбище, което е широко точно колкото за 1 човек. От върха има страхотни гледки към Северно море, новия и стария град.

Интересни истории...

imageКамъкът на съдбата винаги се е намирал в Шотландия и народа е вярвал, че докато той е в Шотландски ръце късмета и властта им са гарантирани. Той е бил използван при коронациите на шотландските крале, но е откраднат от крал Едуард 1ви и е пренесен в Уестминстърското абатство за да се използва за английските коронации. През 1950 година за Коледа няколко смели шотландци решават да го върнат обратно, но след като проникват в Уестминстър установяват, че е изключително трудно да го пренесат. В момента, в който го измъкват от мястото му, камъкът се чупи на 2 части, тъй като е от пясъчен варовик. При бягството от Уестминстър, камъкът е заровен за да бъде скрит от английската полиция. Това било много лошо решение, тъй като той е от пясъчен варовик, а почвата в Шотландия е изключително влажна. След няколко месеца обаче е намерен от полицията и върнат в Уестминстърското абатство. Чак през 1996 е върнат в крепостта в Единбург и връща надеждите на изявените националисти за независимост.

Престъпниците в Единбра са били третирани по най-зловещия начин – ухото им е било заковавано на вратата на сграда в центъра на града. По този начин всеки, който минавал покрай тях можел да ги замерва с каквото намери за добре, да плюе на тях и т.н. При тези метеорологични условия, затворникът търпял сняг, дъжд, студ и влага стоейки закован на вратата. Той имал 2 избора – да скъса хрущяла на ухото си и да се освободи или да изтърпи присъдата. При първия случай, той се белязвал за цял живот като страхливец и човек без чест и бил нежелан навсякъде, където отидел.

В центъра на Единбра, на земята има оформено сърце от камъни. Местните жители плюят на сърцетimageо всеки път когато минат покрай него. Това е много стара традиция, идваща от времето когато на мястото на това сърце е имало постройка, в която се помещавал данъчния служител. Местните имали навика да плюят на тази постройка, тъй като данъците били непосилни. В днешно време, феновете на двата футболни отбора единият наричан „Сърцата”, а другия „Копието”, продължават традицията. Феновете на „Копието” плюят на сърцето вярвайки, че е символ на съперниците им, а феновете на „Сърцата” поради някаква странна причина решават, че това ще донесе късмет на техния отбор и правят същото.

imageЗа да предпазят скъпоценностите си, много притежатели на апартаменти в Единбра са използвали измамни стъпала. Който стъпи на измамно стъпало моментално полита по стълбите и най-вероятно чупи доста части на тялото си. Измамните стъпала са забранени по-късно в Шотландия, тъй като много от самите собственици губят живота си след вечер на пиянстване, в която забравят за тях. Измамно стъпало все още съществува само на едно място в Единбра – музеят на писателите.

Затвор с килии без покрив се ползвал за затворниците в Единбра. Те са били държани при ужасни условия на живот и повечето от тях са умирали скоро след като са поставени в килиите. По това време им е било наредено дори да не помръдват и да не говорят със съкилийниците си, а ако нарушат тази заповед са били разстрелвани, а може би и приятелите им също. Поради тази причина дори не са смеели да говорят, страхувайки се, че ще причинят не само своята, но и чужда смърт.

Продаване на тела е било нещо широко разпространено по времето на шотландското просветление. Градът е известен с изследванията си относно човешкото тяло. Много роднини на наскоро починали хора били учтиво молени да продадат телата на роднините си в името на науката. Честа практика била веднага след заравянето на ковчега тялото да бъде ексхумирано от крадци и продадено, тъй като едно човешко тяло се равнявало на заплата за един месец в Единбра. Поради тази причина, много богати хора слагали решетки около гробовете на роднините си за да запазят останките им. Някои хора вярват, че поради ексхумирането на тялото, много духове бродят из града.

imageБоби е името на най-вярното куче на света. Неговата история започва когато един от надзирателите на гробището в Единбра го взима за домашен любимец. Боби успява да го надживее и когато стопанинът му е погребан, кучето ходи всеки ден на гроба му в продължение на 14 години.

Баровете „Последната капка” и на дамата, която възкръсва, се намират в старата част на Единбра. Те са оригиналните постройки на баровете, които са били построение векове назад във времето. „Последната капка” е кръстен така, защото всеки затоврник преди екзекуцията си обикновено е имал желанието да пийне малко уиски преди това.
До "Последната капка" е барът на шотландката, която е осъдена на смърт и обесена на площада пред него, а след това възкръсва. Тялото и е качено на катафалка и експортирано извън града докато шофьоimageрът не дочува шум, спира, отваря ковчега и вижда, че жената е жива. Той я връща обратно в Единбра и точно когато тълпата се е събрала да гледа зрелището от екзекутирането на възкръснал човек, някой се провиква, че има закон, че никой не може да бъде съден 2 пъти за 1 престъпление. Така присъдата се отменя и всеки път когато някой осъден на смърт застава пред бесилото на същия този площад, жената излиза и се провиква, че не е чак толкова лошо – все пак тя е оживяла след екзекуцията. Местните вярват, че заради тези и изказвания е трябвало да бъде екзекутирана отново. :)

Малко за историята на Шотландия
Пиктите (първите шотландци) са били племе,image което за изненада на всички, се е преместило от Ирландия на съседния остров.  По-късно римляните завладяват част от британския остров – Англия и Уелс, и я наричат Британия. Северната част където са живяли шотландците е наречена Каледония – гориста земя (най-известната шотландска народна песен носи това име).
В миналото в Шотландия се е говорело шотландски келтски език, но след като англичаните завладяват кралството, този език е забранен и всеки, който е дръзвал да говори на майчиния си език е бил екзекутиран. По този начин езика се губи малко по малко и на негово място се налага английският. В момента английският и шотландският келтски са двата официални езика.

През 11 век английските нашествия започват, а шотландският крал се жени за сестрата на английския претендент за трона. Така много англо-нормански семейства получават земя в Шотландия. След смъртта на двамата, трябвало да се реши кой да вземе трона. Английският крал се опитал да постави негов приближен и по този начин да приобщи още повече Шотландия към Англия, но срещу него се опълчват Уилям Уолъс и Роберт Брус(известни от филма "Смело сърце"). Така Роберт Брус става крал на Шотландия и възстановява страната от битките. Но след неговата смърт войната започва наново.

През 17 век шотландския крал Яков наследява трона на Англия, но Шотландия запазва независимостта си. Най-известната битка е при моста Стърлинг (в момента построен наново като за целта са използвани хиляди тонове желязо), където днес има паметник на Уолъс. По-късно за да запази тясната връзка с Англия, се приема акта за съединението и така се поставя началото на Обединеното кралство.

След Акта на Обединението с Англия през 1707 г. и последвалите след това Шотландско Просвещение и индустриална революция, Шотландия се превърнала в една от търговските, интектуалните и индустриални сили на Европа. След Втората световна война се  възтановява на сектора за финансови услуги, добива на нефт и природен газ от Северно море и се създава собствен парламент.

В началото на 2000 г. в Шотландия се усилва влиянието на националистите. През 2007 г. Националната партия печели изборите в шотландския парламент, а нейният лидер обявява, че ще се бори за провеждане на референдум за независимост преди 2010 г.

През 1999 г. Шотландия получава право на свой собствен парламент. Това става за първи път след обединението ѝ с Англия през 18век. Седалище е Единбург. Като част от Обединеното кралство Шотландия няма собствен държавен глава. Вместо това съответният британски крал или кралица е държавен глава на цяла Великобритания.
Населението се води в по-голямата си част протестанти, част от останалите са католици и атеисти.

Известни шотландски писатели са Робърт Бърнс, Ървин Уелш (Трейнспотинг, Дрога), Джеймс Матюс бари (Питър Пан), сър Уолтър Скот, Мюриъл Спарк, Томас Карлайл – студенти по философия минават покрай неговата статуя преди изпит и потъркват краката му за да получат частица от мъдростта и ерудицията му (писател, историк, философ). Писатели, които са творили в Единбра, са авторката на Хари Потър и Адам Смит. Като цяло градът е център на просвещението и културата. Университета на Единбра е известен като Атинското средище на севера.

imageЛох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко, изчислено е, че дори великия часовник Биг Бен би бил напълно потопен.
Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години. Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години – тогава, когато най-малкия континент е бил покрит с лед. Други казват, че той няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества. Някой смятат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка.

За да ни развесели, нашия водач ни накара да кажем имената на всички езера в Северната част на Шотландия - повтаряйте след мен - Лох Лохи, Лох Льойх, Лох Нес..... Ако сега ви се струва лесно, пробвайте да изречете имената като сте пили 1-2 бири... ;)






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vostroto - :)Чудесен пътепис!
14.03.2012 18:24
Написала си цяла енциклопедия за Шотландия!:) Толкова обстойно. че накрая имах чувството, че съм се родил там:)))
Поздрави, и благодаря!:)
цитирай
2. wickedgirl - ауу...
15.03.2012 14:41
Прекалих ли този път с историите? :)
Представяш ли си... колко много впечатления съм добила за 4 дни в Шотландия :)
цитирай
3. vostroto - :)Не, не в този смисъл:) Образов...
15.03.2012 18:46
:)Не, не в този смисъл:) Образователно и забавно е:)
За четири дни!...:) Онемях:)
цитирай
4. vostroto - Честит Великден!:) Бъди здрава, ...
15.04.2012 14:24
Честит Великден!:) Бъди здрава, щастлива, обичана, и успешна!:)
цитирай
5. анонимен - ШОТЛАНДИЯ
20.06.2012 17:16
НАПРАВО ТАКА МЕ ЗАПЛЕНИ ЧЕ НЕ МОГА ДА ОТКЪСНА ОЧИ МНОГО ИЗЧЕРПАТЕЛНО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129233
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930